Flutter, Google tarafından oluşturulan ve Mayıs 2017’de yayınlanan ücretsiz ve açık kaynaklı, mobil, web ve masaüstü uygulamaları geliştirmek için kullanabileceğiniz bir mobil UI frameworktür. Flutter hakkında daha detaylı bilgi almak için Flutter Nedir ve Neden Öğrenmek Gerekir? İsimli yazımızı inceleyebilirsiniz.
Bu yazımızda Flutter’ı Windows işletim sistemi bulunduran bir bilgisayara nasıl kurabileceğimiz ile ilgili detayları paylaştık.
Git Kurulumu
1.Adım: Aşağıdaki linkte tıkladığınızda “Git” kurulumunun bilgisayarınıza otomatik olarak yüklenmesi gerekmektedir.
https://git-scm.com/download/win
Program bilgisayarınıza indikten sonra ayarları değiştirmeden, varsayılan ayarlarla “Next” tuşuna
basarak kurulumu tamamlayınız.
Flutter Kurabilmek İçin Sistem Gereksinimleri
- İşletim Sistemi: Windows 7 SP1 ya da daha yeni Windows sürümü (64 bit)
- Hafıza : 1.32 GB (Bu alan IDE/araçları içermez.)
- Powershell ya da command window (CMD)
- Git (https://git-scm.com/download/win buradan indirebilirsiniz)
* Bu gereksinimler Flutter kendini geliştirdikçe artabilir.
Flutter SDK
Flutter SDK (Software Development Kit) indirmek için Flutter SDK sayfasını kullanabilirsiniz.
Son kararlı sürümün gösterildiği butona basarak indirmeyi başlatabilirsiniz.
Eğer farklı bir sürüm kurmak istiyorsanız Flutter arşiv sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
İndirdiğiniz dosya zip dosyası olduğundan içindeki sıkıştırılmış dosyayı belirli bir dizine çıkarmak gerekmektedir. (Örneğin C : srcflutter gibi)
Sağ tuşa basarak. “klasöre ayıkla” diyerek sıkıştırılmış dosyayı çıkartabilirsiniz.
Kurulum paketinin sabit bir sürümünü kurmak istemiyorsanız, kaynak kodunu GitHub’daki Flutter deposundan alabilirsiniz ve gerektiğinde dalları veya etiketleri değiştirebilirsiniz. Aşağıdaki kodu kullanabilirsiniz.
1 |
git clone https://github.com/flutter/flutter.git -b stable |
Bu işlemlerden sonra artık Flutter konsolu üzerinden komutları çalıştırmaya hazırsınız.
Ortam Değişkenlerini Düzenleyin
Normal Windows konsolunda Flutter komutlarını çalıştırmak isterseniz, PATH ortam değişkenine Flutter eklemek için şu adımları izlemek gerekiyor :
Çıkartma işlemini tamamladıktan sonra Türkçe bilgisayarlar için ‘Ortam Değişkenleri’ İngilizce bilgisayarlar için ‘Environment Variables’ ı açın.
Sistem Özellikleri’nden ‘Gelişmiş’ kısmına gelin.’Ortam Değişkenleri’ ne tıklayın.
Daha önce zip dosyasından çıkarttığınız dosyanın içinde bulunan ‘flutter’ isimli dosyanın içine girdiğinizde karşınıza çıkan ‘bin’ dosyasının yolunu kopyalayın.Yukarıdaki resimde ‘Yeni’ kısmına tıkladığınızda önünüze gelen yere yapıştırın ve kaydedin.
Artık Windows CMD üzerinden Flutter komutunu kullanabilirsiniz.
Flutter Doctor’u Çalıştırın
Kurulumu tamamlamak için ihtiyacınız olan herhangi bir platform bağımlılığı olup olmadığını görmek için aşağıdaki komutu çalıştırın:
1 |
flutter doctor |
Bu komut ortamınızı kontrol eder ve Flutter kurulumunuzun durumu hakkında bir rapor görüntüler. Yüklemeniz gerekebilecek diğer yazılımlar veya gerçekleştirmeniz gereken diğer görevler için çıktıyı dikkatlice kontrol etmek gerekiyor. (kalın metinle gösterilmiştir).
Örnek bir çıktı;
1 2 3 4 5 |
[-] Android toolchain - develop for Android devices • Android SDK at D:Androidsdk ✗ Android SDK is missing command line tools; download from https://goo.gl/XxQghQ • Try re-installing or updating your Android SDK, visit https://flutter.dev/setup/#android-setup for detailed instructions. |
Yukarıdaki açıklamalar, bu görevlerin nasıl gerçekleştirileceğini ve kurulum işleminin nasıl tamamlanacağını açıklamaktadır. Eksik bağımlılıkları yükledikten sonra, her şeyi doğru şekilde kurduğunuzu doğrulamak için flutter doctor komutunu tekrar çalıştırabilirsiniz.
Android Lisansın onaylanmadığını gördüğümüz bir kısım çarpı işareti olarak karşımıza çıkacak. Onun için oraya geldiğimiz zaman aşağıdaki komutu kullanarak lisansı kabul etmiş olacağız.
1 |
flutter doctor --android-licenses |
Android Studio Kurulumu
Komut satırı araçlarımızla birlikte herhangi bir metin düzenleyiciyi kullanarak Flutter ile uygulamalar geliştirebilirsiniz. Ancak, daha da iyi bir deneyim için editör eklentilerinden birini kullanmanızı öneririz. Bu eklentiler size kod tamamlama, sözdizimi vurgulama, pencere öğesi düzenleme yardımları, çalıştırma ve hata ayıklama desteği ve daha fazlasını sağlar.
https://developer.android.com/studio adresinden indirip kurulumu başlatabilirsiniz.
Açılan pencereye ‘flutter’ yazın ve kurulumu yapın
Kurduktan sonra Android Studio’yu baştan başlatın. Başlangıç penceresinde yeni bir flutter projesi başlattıktan sonra ‘Flutter Application’ ksımını seçin. Daha sonra tek yapmanız gereken SDK’nızın yolunu belirtmek olacaktır.(Örneğin C:srcflutter gibi)
Android Emulatör Kurulumu
Sanal bir Android Emülatör kurulumu için Android Studio üzerinden Tools->AVD Manager’ seçeneğini seçin.
Gelen ekranda yeni bir cihaz oluşturarak emülator kurulumu yapabilirsiniz.
Emülator’ü başlatmak için Tools->AVD Manager’ı seçtikten sonra gelen ekranda kurduğunuz emülatörü seçip ‘Actions’ kısmından Launch(>) butonuna basarak başlatabilirsiniz.
Sonuç Olarak
Flutter çapraz bir platformdur, aynı altyapıyı kullanarak hem IOS hemde Android tabanlı uygulamalar geliştirebilirsiniz. Aşağıda bu yazıyı aldığım siteyi görebilirsiniz. Kurulum için yeni bir post oluşturmak yerine bu şekilde bir yol izlemek daha iyi olur diye düşündüm. Yazı içi teşekkür ederiz.
İlk Yorumu Siz Yapın